Hej på dig…

…och väldigt välkommen hit! Jag lär mig genom att läsa, skriva och prata. Jag är van att göra så ända sedan min egen skoltid och det verkar ju ha fungerat. Här sitter jag, liksom. På det viset är jag förmodligen ett ganska gott genomsnitt av lärarkåren. Många av oss har varit hyfsat ok i skolan och på den vägen är det. Inte alla, men många.

Nu är det ju bara så att våra elever inte alltid fungerar på det viset och som människa kan det vara enklast att möta individer där man förstår hur de fungerar. Men nu är vi människor i en yrkesroll, pedagoger. Då måste vi förhålla oss till allas olika sätt att vara och lära. Det är vårt uppdrag. Men hur gör vi när de inte lär så som vi tänkt? Vad kan vi på skolan göra för att ta ansvar för det? Hur kan vi tillsammans verka för en god lärmiljö där elevernas olika sätt att vara och lära sig fungerar?

Jag har inte alla svar på detta. Om jag hade det skulle ingen skola behöva en specialpedagog. Denna blogg kommer dock att handla om denna typ av frågor utifrån olika ingångar.

En sak har dock alla inlägg gemensamt: Det är inte eleven som ska ändra på sig. Så kan man ju känna ibland när verktygslådan tar slut. Det gör jag också. Då får man gå och pysa av sig frustrationen någonstans och ta hjälp av sina kollegor. Det är istället vi som ska ändra tex fysisk lärmiljö, bemötande eller social situation för att därmed skapa förutsättningarna för lärandet. Bara då tar man ansvar och det kan ske en utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s