Eleven behöver stödstrukturer, men vad är det egentligen?

I kartläggning och samtal kring våra elever slutar inte sällan med att jag eller någon annan uttrycker att ”hen behöver stödstrukturer och tydlighet”. Jag tror att många känner sig lite förvirrade över detta och för att veta hur man gör en bra stödstruktur måste man ju veta vad det är och varför man behöver en. Som vanligt är kontexten avgörande. Den stödstruktur som fungerar i ett sammanhang för en elev behöver inte göra det för en annan. Därför behöver man utgå från elev och situation, och stödstrukturen kan då se ut på lika många sätt som det finns sandkorn i bilen hem efter en dag på stranden.

Till att börja med kan det vara enklast att ta en konkret situation, att tänka i det lilla. Välj en situation som ofta är svår för en elev, tex gå på idrotten eller skriva en viss typ av text. Genom att skapa en stödstruktur gör du hela arbetsgången tydlig och eleven kan följa den. En elev med nedsatt arbetsminne har svårt att hålla processer i huvudet. De olika stegen fladdrar iväg eller så läggs så mycket möda på att minnas vad hen ska göra att resultatet uteblir.

En stödstruktur är en visuell bild av hur man ska göra något, vad man ska göra och när. Man brukar säga att en bra stödstruktur på en aktivitet svarar på dessa frågor:

  • Vad ska jag göra?
  • Hur ska jag göra?
  • När ska jag arbeta och hur länge?
  • Med vem?

Ibland kan det även vara bra att få veta vad man ska göra när man är klar. En del barn behöver bilder, medan andra får hjälp av enbart text. En sak som är viktig att ha i minnet är dock att använda så få ord som möjligt.

Stödstrukturen kan underlätta i kommunikationen och synliggör ord och begrepp. Den kan även stötta i planeringen och hjälper till att dela upp en omfattande uppgift i flera del, något som vi ofta återkommer till att elever behöver.

Om ni vill ha konkreta exempel och inspiration tycker jag att ni ska spana in LogopedJulia på Facebook och Instagram. Där finns gott om superfint tänk och goda exempel! På Facebook finns även gruppen Bildstöd tips och råd.

Ni kan även titta här:

http://bildstod.se

https://www.pictogram.se

https://www.symbolbruket.se/Information/Symbols

https://www.begripligtext.se/aktuellt

Jag misstänker att vi får anledning att komma tillbaka till ämnet då detta brukar behöva stötas och blötas en aning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s