Mindset: ”Jag är är så dum” eller ”jag kan lära mig detta”

Idag pratade jag med ett par elever på skolan. De kommer gärna in på mitt rum när jag är ensam där och pratar av sig lite. Ofta är de kloka och idag sa de något som verkligen fick mig att tänka till lite extra:

Lärarna säger nästan aldrig när vi gjort något bra, bara när vi gjort något dumt. När de säger att vi gjort något bra säger de bara att vi är duktiga, inte vad det är vi gjort bra.

De här eleverna satte verkligen fingret på det här med vilket mindset man har, hur man kan utveckla det och hur vi som vuxna på skolan kan stötta eleverna i att växa som individer. Titta gärna på den här filmen om ni inte har koll på vad det är:

Helt klart vill vi utveckla ett growth mindset hos våra elever. Det är ju det som får dem att våga lära sig något nytt, att tro på sin egen förmåga. Om den inte förutbestämd, betyder det ju att man kan utvecklas! Det handlar om hur vi pratar med eleverna. Titta här:

Vi behöver alltså börja uppmuntra elevernas arbetsinsats och det de konkret gör, istället för att fokusera på deras egenskaper. Vi behöver vara konkreta i när vi fokuserar på det bra eleverna gör. Ofta tycker vi ju att vi uppmuntrar eleverna, men handen på hjärtat HUR gör vi det?

Säg så här: Vad bra du gjorde skrivuppgiften. Jag vet ju att du tycker att det är svårt att skriva texter. Bra jobbat med sagan!

Säg inte: Vad duktig du är på att skriva!

Tänk efter: Vilket mindset har era elever som på ett eller annat sätt är i behov av stöttning i skolan? Min bild är att de ofta har ett fixed mindset om att de är dåliga, inte kan, att de inte är smarta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s